‘Kulit Macam Terbakar, Ulser Banyak Dalam Mulut’ – Pengalaman Wanita Ini Hidap ‘Stevens-Johnson Syndrome’

 

Pernah tak korang dengar mengenai penyakit ‘Stevens-Johnson Syndrome’? Penyakin Stevens-Johnson Syndrome ini adalah satu penyakit melibatkan kulit yang serius.

Penyakit ini terjadi apabila anggota badan memberikan respon kepada ubat-ubatan. Ianya bermula dengan demam diikuti dengan kemerahan dan bintik-bintik di tubuh badan.

Seperti yang dilalui wanita ini, pada awalnya dia hanya sakit gigi biasa. Rawatan sudah dibuat, gigi sudah dicabut namun sakit yang sama masih berlaku. Tidak lama selepas tu beliau menerima rawatan di sebuah hospital dan doktor mengesahkan beliau menghidap penyakit Saraf Trigemenal Neuralgia. Dan ini yang berlaku seterusnya…

Doktor diagnosed ada penyakit Saraf Trigemenal Neuralgia

Alhmdulillah..thn 2017 byk blaku perkara xterduga..Kakak sulung meninggal dunia,dan aku sendiri jatuh sakit yg x disangka2..mulanya sakit gigi biase,dah banyak gigi cabut tapi still sakit yg sama blaku..lastly,buat ct scan di Mahkota Hosp dan dr diagnosed aku ade penyakit Saraf Trigemenal Neuralgia iaitu sakit saraf di bhg muka,bsambung pd gg ke otak..bila sakit tu memang x bole nak makan,bcakap apetah lg buka mulut smpai berat pun turun smpai 42kg..

Alahan pada ubat

Then dr bg ubat utk tahan sakit n susutkan bengkak saraf..bila makan ubat tu,smgu aku asik tido je..mybe efek ubat.so bila asik tido mata stat bengkak..nak msuk 2 mgu demam on n off.badan makin lemah.tapi dah bole stat makan mcm biasa.so bile next appointment dr kurgkn dos ubat.tgk mcmane.stat mgu ke3..asik demam.mata makin bengkak.smpaila mlm rabu mgu lepas,aku mgigil2..husbnd n parents bawa ke kpj.smpai sane suhu cecah 40°c..dr memg dh syak aku allergic ubat sbb muka stat merah2.then dr kata platlet aku rendah dr org normal biase..tu sgt bahaya.sebb bile platlet rendah tu yg bole mnyebabkn kulit merah2 n takut smpai bleeding..

So dr decided nk hntar ke Hpsf naik ambulan..smpai Hpsf duduk Icu jap cek tekanan darah smua..n tolak ke wad..Kat hpsf seminggu jgkla duduk sane..So aku direferkan ke pakar kulit,mata n bedah mulut.Dah 2 ari kat HPsf badan,kaki tangan muka dah stat naik merah2..mcm tbakar pun ade..dengan ulser yg byk dlm mulut,mata merah bengkak..mmg mase tu down gila..nak makan pun x boleh..bila nurse anta pegi appointment pakar2 tiap2 pg msti smua mata pandang tgk muka..pelik gaknye bdk ni kene bakar ke cmne..then kdg2 aku rase mcm susah bnafas jgk..mcm dada sempit.bila nak telan air sempit n sakit sgt dada.dr kate maybe ulser tu dh smpai ke dlm..

So smgu kat wad mmg mcabar..Thnks pd mak abah kakak2 ku sbb hire private nurse,Lala utk jage aku kat wad..tlg mandikan,sapu krim,titik ubat mata,bersihkan mulut smua..(love u Lala,xsmpat tgkap pic)..Lala ni mulut becok,asik melawak jek..so aku xdela down duduk wad..Tiap2 pg ade appointment jmpe pakar mata,kulit n bedah mulut..yg paling ngeri jmpe pakar bedah mulut sbb kat sane Dr akan siat n bersihkat kulit2 mati kat bibir smpai darah2 so senang kulit bibir pulih cepat..ko bygkan ko nk siat kulit bibir sdri pon pedih apetah lg org lain yg buatkan..

Alahan ubat saraf yang dimakan

Genap smgu dr benarkan kuar wad..happy x happy la kan..dok tperap kat wad..pastu bile org lalu kat kat katil msti tnye sakit ape..dr2 manipal yg tgh blaja lg pun slalu dtg tanye2 soalan..sbb kes mcm ni rare..jrg blaku..so bile kua wad dh xpayah hadap smua tu..Alhmdulillah..So,kesimpulannye aku alahan ubat saraf yg aku mkn tu..nama penyakit aku ni “Steven Johnson symptom” ..sakit aku ni dr kata x smua org mcm aku.ade yg serasi mkn ubat tu..n ade yg mcm aku.nasib baik aku cpt gi hosp sbb bnde ni kdg2 bole mengancam nyawa.Kita x terpikir pun kan alahan ubat bole smpai mcm ni..dah kena batang hidung sdri bru tau.tp tulah mslhnye,kita xkan tau kite allergic ubat smpai kite try mkn ubat tu.then baru tau.

 

Ape pun,aku redha dgn aturan Allah swt..Allah bg ujian besar utk hambaNya spy hambaNya lbh ingt pd Nya..N InshaAllah aku pcaya good things gonna happen someday to me,n my family..Kat sni,aku nk smua org tau..Aku syg sgt family aku..my husband,anak2,mak,abah,kakak2 aku,abg,mertua,ipar duai, n esp kawan aku dunia akhirat…bg moral support,ptlgn wang ringgit dsbgnya utk aku..n kwn2 baik ku..u all know who u are..thanks korg..lawat aku,mandikan aku time aku tgh lemah..syg korg sgt2…..Hanya Allah swt yg dpt bls jasa u all..n semua sahabat2 n saudara mara yg dtg melawat..smga smuanya diberkati Allah sWt. Thanks Allah,di saat aku tgh tlantar sakit dan x bdaya,Kau hadirkan insan2 yg baik hati utk membantuku..And to my husband, thn ni kita celebrate anniversary ke6 kita dlm keadaan syg tgh sakit..Allah bg ujian btimpa2 thn ni kat kita supaye kite lbh kuat and ingt kat dia..Dia yg Maha Berkuasa melebihi segalanya..Yg pnting kita redha n lalui smua rintangan bsama..InshaAllah.p/s:antara gmbr smpat diambil..bhg badan paling byk tp xbole nak upload ye.sory if x selesa tgk..just nk share a kind of allergic yg rmai org xtau..

sumber : Nur Nabilah Via kisahdunia